miercuri, 17 august 2011

România Pitorească: Vulcanii Noroioşi

Cum tot nu prea aveam nici un plan în acest minunat week-end prelungit, iar muntele şi marea erau practic inaccesibile datorită puhoaielor de conaţionali amatori de turism de week-end, am zis să vizitez şi eu pentru prima dată vulcanii noroioşi de lângă Buzău, despre care am înţeles că sunt unii dintre puţinii de acest gen din Europa.

Zis şi făcut, sâmbătă dimineaţa, am suit nevasta pe motor si haida spre Buzău. Până la Urziceni tot aglomerat ca dracu, datorită aceloraşi conaţionali în drum spre mare, care au ales drumul vechi. Drumul până la Buzău este relativ bun, o bandă şi jumătate pe sens, motiv pentru care şoferii de la noi au impresia ca e autostradă, însă se circula destul de bine. Peisajul însă este total dezolant, pe dreapta porumb, pe stânga cartofi sau ocazional buruieni, ăsta fiind cred unul dintre motivele pentru care se circula aşa de repede, ca să scapi dracu de peisajul ăla. 

Ca să ajungi la vulcanii noroioşi, din Buzău trebuie sa urmezi indicatoarele către Braşov şi Nehoiu. La vreo 15 km de Buzău, în localitatea Sătuc, se face un drum la dreapta, semnalizat corespunzător, cu Vulcanii Noroioşi 15 km. La vreo 400 de metri o nouă intersecţie, tot cu indicatoare, aici faci stânga. Cei 15 km de la drumul naţional până la obiectivul final sunt absolut minunaţi, drumul te poartă prin nişte dealuri minunate, de un verde aproape irlandez. Păcat de starea asfaltului, care în mare măsura e prost, prin de denivelări şi gropi datorită alunecărilor de teren. Un lucru bun însă, indicatoare sunt peste tot, deci măcar nu ai cum să greşesti drumul. 

sâmbătă, 13 august 2011

Impresii din Budapesta - Perla Dunarii - obiective turistice

              Rămăsesem în postul trecut la obiectivele turistice din Budapesta, care sunt cu nemiluita şi ţi-ar lua o gramadă de timp doar să treci prin faţa lor, aşa că o să încerc să fiu cât mai scurt şi concis şi să vă las plăcerea de a le descoperi singuri, să nu fiu eu ăla care povesteşte filmul înainte de a începe.

Parlamentul Ungariei
       Cea mai cunoscută cladire din Budapesta, prezentă pe toate cărţile poştale şi in toate albumele, cred că este cladirea Parlamentului, care se oglindeşte în apa lină a Dunării de pe malul stâng, adicălea Pesta. Deşi la capitolul mărime, îi batem de departe cu al nostru Parlament din Casa Poporului, se dovedeşte încă o dată că mărimea nu contează, Parlamentul ungurilor fiind de o frumuseţe care te lasă mut de uimire. A fost construit imediat după unificarea oraşelor de pe malurile Dunării în ceea ce azi cunoaştem ca Budapesta, adica pe la 1880, pentru a găzdui "Ansamblul Naţional Maghiar". Habar n-am cine a fost arhitectul, dar faină treabă a făcut. Se poate vizita şi interiorul, însă, spre ruşinea mea, până acum nu am reuşit să-mi fac timpul necesar. În aceeaşi piaţă intitulată Kossuth Lajos, se mai găsesc şi Muzeul de Etnografie şi Ministerul Agriculturii, ambele funcţionând în nişte clădiri superbe. 

joi, 11 august 2011

Impresii din Budapesta - Perla Dunarii - date logistice. :)

Harta Centru Budapesta
       Toată lumea ştie că Budapesta e un oraş frumos, capitala unei ţari care are mai mulţi kilometri de autostradă decât probabil vom prinde noi in România în viaţa asta. Însă ştie mai mult din auzite, că puţini concetăţeni îşi fac timp să viziteze oraşul, în drum spre pârtiile de ski din Austria sau spre outletul de la Parndorf, unii din comoditate, alţii din prostie pe motivul că dă-i încolo de unguri nu le las eu banii mei (cunosc cazuri). Şi sincer să fiu, maaaaaaare prostie fac, Budapesta fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, sau măcar din alea pe care le-am vizitat eu.
Puţini ştiu că Budapesta, de fapt cele două oraşe de pe malurile Dunării, Buda şi Pesta, care s-au unit abia prin anii 1800, au fost infiinţate cu denumirea asta de bulgari, prin secolul 8, când bulgarii erau ei mari oameni şi aveau imperiu. De atunci, cele două mici garnizoane au înflorit, s-au dezvoltat, au crescut şi au fost distruse de mai multe ori şi reconstruite, ultima oară după cel de-al doilea război mondial, în care bună parte din oraş şi toate podurile peste Dunăre au fost distruse. Acum, bună parte din Buda este inclusă în patrimoniul UNESCO, iar Budapesta este unul dintre cele mai vizitate oraşe din Europa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...